Mathilde. Magt og maske

magt_maske

Året er 1766. Stilen er rokoko. Stærk parfume bølger gennem de endeløse gange på Christiansborg. Alt er manerer og teater, og enhver handling styres af etiketten.

 

Kongen er sytten og gal. Dronningen er femten og hedder Caroline Mathilde. Verden er af lave. Caroline leder efter en mand, der kan styre Rigerne og finder ham – i Struensee.

 

Resten er kendt – og dog. Mathilde. Magt og maske er også historien om et begavet barn, der bliver for tidligt voksen, og om et liv, der kun lige når at udfolde sig, før det er for sent.

 

Køb bogen HER.

Om Caroline Mathilde

Hun var godt nok søster til den britiske konge, men havde levet beskedent og isoleret som barn, og som sart (og meget buttet) teenager blev hun sendt af sted til København som dansk/norsk dronning. Hun havde en fin sangstemme og var lærenem. Hun og kongen, Christian den Syvende, var ikke på noget plan tiltrukket af hinanden, men de fik da en lille, svagelig søn. Og kongen fik psykiske vanskeligheder og derfor en moderne livlæge.

 

Caroline Mathilde opsøgte Struensee, fordi hun var bange for sin søns helbred og fremtid. Hun fulgte Struensees karriere og forelskede sig. Ifølge Struensee selv var det hende, som tog initiativet til deres erotiske forhold: som kongen kan tage sig en maitresse, tog hun sig en elsker.

 

Politisk set var de enige, og med sin baggrund i det parlamentariske England kan hun have opfattet afstanden mellem dem som meget kortere, end iagttagerne i enevældens Danmark gjorde. De fik en lille datter sammen, og Struensee blev ophøjet til greve.

 

Efter arrestationen sloges hun som en løvinde mod de hoffolk og soldater, som søgte at anholde hende. Hun forsøgte at undgå at vidne om (imod) Struensee. Og hun forsøgte at ”få” forældremyndigheden over datteren ved at erklære, at barnet intet havde at gøre med den danske kongefamilie.

 

Hun er ofte fremstillet som en naiv flæber, men kilderne taler om en forbavsende stærk og bevidst, politisk agerende dronning. Efter at have mistet ære, værdighed, titel, arbejde, slægt, elsker, mand og børn boede hun i sin families slot i Celle. Her måtte hun leve med det strenge hof-ceremoniel og alle de pligter, hun havde afskyet. Ikke noget med at klæde sig i nemt mandstøj. Ingen politiske beslutninger. Hun døde ganske ung og fik aldrig mere sine børn at se.

Pressen skrev

”MATHILDE. MAGT OG MASKE er fremragende både som kærlighedsroman, som atmosfærefyldt tidsskildring og som idehistorisk syntese.”
– Jyllands-Posten

 

”Imponerende skildring af den barske historie om den 15-årige engelske prinsesse Caroline Mathilde […]”
**** – Holger Ruppert, B.T.

 

”[…] endnu en begavet underholdende dronningeroman efter tidens mønster.”
– Politiken